Tomáš Šmejkal oslavil výstavou

16.02.2017

Shodou šťastných okolností se na den přesně sešel termín vernisáže výstavy Tomáše Šmejkala s datem jeho narození. Při příležitosti slavnostní vernisáže 2xŠMEJKAL mohli návštěvníci nejen blahopřát autorovi k jeho čerstvým padesátinám, ale také vzpomněli dvacet let od úmrtí jeho otce Jiřího, jehož stručné retrospektivě je věnována část expozice.

Městská galerie Beroun v Duslově vile ve středu 15. února doslova praskala ve švech. Není divu, neboť tak výrazná a svérázná postava berounské výtvarné scény, jakou Tomáš Šmejkal bezesporu je, nevystavuje v Berouně často. Expozice přináší výběr jeho olejomalem - zátiší, berounských scenérií i portrétů, a také kresby a grafiky, zejména s tolik oblíbenými přírodními motivy. Vernisáž krátkým úvodem zahájil výtvarník a nakladatel Kameel Machart, který autorovi pomáhal při zajištění výstavy, ke gratulací k autorovu jubileu se připojila i PhDr. Jana Forejtová, vedoucí městské galerie. Výstava je veřejnosti přístupná až do 17. března.

JIŘÍ ŠMEJKAL (1928 – 1997) Studoval Státní grafickou školu v Praze u prof. Solara, svůj výtvarný talent rozvíjel u sochaře Palečka, v Praze se věnoval i keramice. Již jako profesionální grafik a ilustrátor pracoval pro časopisy Živa, Vesmír a Věda a technika mládeži. Pocházel z ševcovské rodiny a jeho otec byl vášnivý amatérský entomolog. Vztah k přírodě, zejména k zobrazování květin, hmyzu a přírodních materiálů provázel Jiřího Šmejkala celý život. Autor s dokonalým smyslem pro realistické zobrazení přírody uplatňoval tyto předpoklady především technikou perokresby a akvarelu. Příležitostně se věnoval i volné tvorbě - krajinám, zátiším i portrétům. V Praze Libni vystavoval se svým spolužákem ze Státní grafické školy Boudníkem, vernisáž zahajoval další společný přítel Bohumil Hrabal. Jiří Šmejkal se také stal předobrazem postavy Jirky Burgána z Hrabalovy prózy Pábitelé. O Šmejkalově obraze „Sen entomologa“, na kterém zobrazil svého otce, píše Hrabal v knize Vita nuova. V osmdesátých letech se několikrát účastnil společných výstav v berounské Hvězdě, ale i díky svému nekonvenčnímu poměru k tehdejšímu režimu byl nucen stát spíše na okraji společenského života...

TOMÁŠ ŠMEJKAL (nar. 1967) Talent i rodinnou štafetu výtvarného řemesla převzal po svém otci, který ho také zasvětil do precizní znalosti grafických technik. Po něm také podědil vášnivý vztah k přírodě, k zobrazování květin, hmyzu a přírodnin. Bez formálního výtvarného vzdělání pracoval jako noční hlídač, ale díky dokonalému smyslu pro realistické zobrazování přírody – ať už technikou perokresby, akvarelu, olejomalby, klasickými grafickými technikami nebo jejich vlastními inovacemi – si jeho díla našla cestu do řady interiérů a domácích sbírek. Častým motivem je mu i starý Beroun, jeho zákoutí současná i ta již zmizelá. V závěru 80. let se účastnil několika společných výstav místních výtvarníků v berounské Hvězdě. Jeho „krevní skupinou“ je Rembrandt a netají se tím, že na zakázku vytvořil desítky kopií figur z jeho slavných pláten. V druhé polovině 80. let kreslířsky dokumentoval případy z patologického oddělení nemocnice na pražském Karlově náměstí a výsledky jeho práce pak sloužily v učebnicích pro studující mediky nebo jako dokumentace kriminalistických spisů.

News

Po stopách Čechů na Novém Zélandu - v počadu České televize

03.01.2022

Po stopách Čechů na Novém Zélandu - v počadu České televize

Česká televize v pořadu "Události v kultuře" věnovala 28. prosince 2021 pozornost nově vydané knize z nakladatelství Machart. Jedná se o titul historika Martina Nekoly s názvem Po stopách Čechů na Novém Zélandu.

Recenze: Detektivní fixe ze hřbitova ideálů

09.03.2020

Recenze: Detektivní fixe ze hřbitova ideálů

Každý řádný primitiv ve svém pralese ví – antropolog vám to potvrdí – že za pád větve na jeho hlavu může nějaký ve větvi skrytý zloduch. Obdobně moderní člověk ví – či spíše měl by vědět – že za světem, který ho obklopuje se skrývá ještě jiný svět, obývaný bytostmi, které tahají za pomyslné provázky. A pokud by ještě nevěděl, že onen tajuplný svět je vytvořen bezbožnou koalicí svobodných zednářů a jim ideově podobných stoupenců společenských teorií, které se už od 18. století šíří z Francie, tak je nutné mu to připomenout.

Komenského ORBIS PICTUS očima Václava Sokola

06.03.2020

Komenského ORBIS PICTUS očima Václava Sokola

V berounském Muzeu Českého krasu se ve čtvrtek 5. března 2020 uskutečnila slavnostní vernisáž výstavy "Komenského ORBIS PICTUS očima Václava Sokola". Autor zde prezentovval především ilustrace k novému vydání Komenského knihy z nakladatelství Machart, ale i svoji aktuální volnou tvorbu.

Rudolf Kopecký: Nesmiřitelný bojovník i milující otec

15.03.2019

Rudolf Kopecký: Nesmiřitelný bojovník i milující otec

Pokud se lidský věk přehoupne přes devadesátku, dávají o sobě znát i neduhy těla. A prožívá-li člověk podzim svého života daleko od země, kde se narodil, bez dětí, které opustily svět dávno před ním – není to mnoho důvodů k radosti. Ale i v takové chvíli může zažít okamžiky radosti. Jako paní Eva Kaufmann, když jí sousedé, kteří o ni v anglickém Orpingtonu pečují, doručili nečekaný balíček z Prahy...